مقالات

8 نکته درباره تفاوت دوربین جاسوسی و دوربین مخفی

دوربین‌های نظارتی و دوربین‌های امنیتی قانونی

8 نکته درباره تفاوت دوربین جاسوسی و دوربین مخفی

تفاوت دوربین مخفی و دوربین جاسوسی

دوربین جاسوسی !؟ یا دوربین مخفی؟!

در این مقاله قصد داریم دو واژه دوربین مخفی و دوربین جاسوسی را از نظر تفاوت‌ها و شباهت‌های این دو واژه، کاربردها و مزایا و معایب هریک را مورد بررسی قرار دهیم و در پایان به نظر سنجی و گفتگو در رابطه با این واژه‌ها بپردازیم.

کار را با یک پرسش آغاز می نماییم؛

1- آیا دوربین مخفی با دوربین جاسوسی یکی هستند؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که، نه!
باوجود وجوه مشترکی که این دو واژه با یکدیگر دارند اما به هیچ وجه یکسان نبوده و کاملا متفاوت هستند.

با توجه به ساختار و قابلیت‌ها، دوربین‌های مخفی در خانواده دوربین‌های مداربسته دسته‌بندی می‌شوند و دوربین‌های جاسوسی در زیر مجموعه دوربین‌های فیلمبرداری و عکاسی قرار می‌گیرند.

2- تفاوت دوربین مداربسته با دوربین فیلمبرداری چیست؟

عمده‌ترین تفاوت دوربین‌های مداربسته با دوربین‌های فیلم برداری در کاربرد و مکان استفاده از آنها است. دوربین‌های مداربسته به عنوان یک ابزار ثابت و بدون قابلیت جعبه جایی، در یک محیط مناسب جای‌گذاری می‌شوند.

این درحالی است که یه دوربین فیلمبرداری یا عکاسی به عنوان یک ابزار پرتابل یا قابلیت جابه‌جایی برای تصویر‌برداری از سوژه‌های مختلف و به صورت روی دست کاربر، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

3- دوربین مخفی چیست؟

با توجه به مقدمه بالا، دوربین مخفی را می‌توان مترادف دوربین مداربسته غیر آشکار دانست. یک دوربین مداربسته که کمتر جلب توجه می‌کند. در واقع دوربین‌های مخفی نوعی دیگر از تجهیزات حفاظتی نظارتی به شمار می‌روند و نام درست‌تر آنها دوربین مداربسته مخفی است.

دوربین مداربسته مخفی اغلب در قالب تجهیزات ثابت محیطی مانند: کلید و پریز، ساعت دیواری، چشمی دزدگیر، سنسور دود، لامپ دوربین دار و غیره، طراحی و تولید می‌شوند. با توجه به تشخیص متخصصین حوزه سیستم‌های حفاظتی و نظارتی و استناد به بررسی‌های کارشناسانه آنان، این دوربین‌ها تهیه و در محیط تعیین شده نصب می‌شوند.

4- دوربین جاسوسی چیست؟

دوربین‌های جاسوسی نوعی از دوربین‌های فیلم برداری یا عکاسی هستند که برای غیر‌قابل تشخیص بودن، در پوشش و به شکل تجهیزات همراه از قبیل خودکار، ریموت، عینک و …. طراحی و ساخته می‌شوند ‌ در تعریف دیگر می‌توان گفت دوربین جاسوسی نوعی از دوربین‌های مخفی هستند که قابلیت جا‌به‌جایی و تصویر برداری از سوژه‌های مختلف و بعضاً بدون اجازه را نیز به کاربر خود می‌دهند.

5- دوربین مداربسته آشکار بهتر است؟ یا دوربین مداربسته مخفی؟

دوربین‌های مداربسته یکی از متداول‌ترین تجهیزات مورد استفاده با هدف ایجاد امنیت و حفاظت مکان‌های مختلف به‌شمار می‌رود. علاوه بر ثبت وقایع به صورت تصویری و کمک به تشخیص و شناسایی مجرمین و متجاوزین، در بسیاری از مواقع در بازدارندگی از وقوع جرم نیز نقش مهمی بازی می‌کنند.
دوربین‌های مداربسته از نظر بصری به دو نوع قابل تشخیص یا آشکار و غیر‌قابل تشخیص یا مخفی تقسیم می‌شوند. مثلا یک مکان عمومی مانند بانک، صرافی یا طلا فروشی که روزانه میزان قابل توجهی پول نقد و یا اشیاء قیمتی به آن وارد و یا از آن خارج می‌گردد.

مکان‌هایی مانند موارد فوق حتما توجه سارقین را به خود جلب می‌کند و اگر این مکان‌ها به دوربین مداربسته و دیگر سیستم‌های حفاظتی نظارتی مجهز نباشند به طور حتم به جولان‌گاه اشرار و سارقین تبدیل خواهند‌شد.
بر اساس تحقیقات و گزارشات منتشر‌شده توسط مراکز علمی و پژوهشی معتبر جهان در رابطه با نقش سیستم‌های حفاظتی و نظارتی، به‌خصوص دوربین‌های مداربسته در کاهش جرائم عمد مانند سرقت، تجاوز، قتل و غیره مشخص شد، وجود دوربین‌های مداربسته توانسته است تا ۶۵ درصد از وقوع این جرائم جلوگیری کند.

این میزان بازدارندگی درصد بسیار قابل توجهی است. اما آمار دیگری هم در این رابطه وجود دارد که بیان می‌کند تنها ۲۵ رصد از مجرمان در هنگام ارتکاب به جرم، توسط تصویر ثبت شده از دوربین‌های مداربسته شناسایی و دستگیر شده‌اند.
در ۷۵ درصد موارد وقوع جرم، به دلیل شناسایی دوربین توسط مجرمان و شناسایی محدوده تحت پوشش و نقاط کور کادر دوربین، توانسته‌آند با ترفند‌های مختلف از شکار شن توسط دوربین‌های نظارتی در امان بمانند.

تحقیقات فوق نشان می‌دهد که وجود یک دوربین مداربسته به صورت آشکار در یک محیط با وجود بازدارندگی ۶۵ درصدی از وقوع جرم، نمی‌تواند به‌طور کامل در به دام انداختن مجرمان و اجرای عدالت، ثمربخش واقع شود .

برای پوشش ضعف‌های دوربین‌های مداربسته آشکار، مهندسان این حوزه روش جدیدی را در طراحی سیستم‌های حفاظتی و نظارتی و یا رمزگذاری به نام Cipher، معرفی نمودند.

بر اساس این استاندارد همواره علاوه بر نصب دوربین‌های مداربسته به صورت آشکار در یک محیط، به میزان کافی از دوربین‌های مداربسته مخفی نیز در محیط مورد نظر به کار برده می‌شود تا پوشش نظارتی کاملی ایجاد شود.

متخصصان امنیت محیطی امیدوارند تا با استفاده از این استاندارد جدید بتواند در مواقع نیاز به عنوان سوپاپ اطمینان و برگ برنده، به عوامل انتظامی در تشخیص مجرمان و چگونگی وقوع جرم کمک کنند.

دوربین‌های نظارتی و دوربین‌های امنیتی قانونی

6- آیا نصب دوربین مداربسته مخفی جرم است و با قوانین مربوط به حفظ حریم شخصی افراد مقایرت دارد؟

به طور کلی هر گونه تصویر برداری بدون اطلاع افراد حاضر در محیط در حکم نقض حریم شخصی افراد است و پیگرد قانونی را درپی خواهد داشت. حتی اگر این تصویر برداری با دوربین مداربسته معمولی انجام شود و حتی اگر ملک شخصی شما باشد باید افراد حاضر در آن محیط و تمامی افرادی که به آن محیط رفت و آمد دارند از وجود دوربین مداربسته با‌خبر شوند.

به همین دلیل به طور معمول در مکان‌هایی که در آنها دوربین مداربسته نصب شده است، با نصب علائم و تابلوهای هشدار دهنده، افراد را از وجود دوربین مداربسته در آن محیط مطلع می‌کنند.

بنابراین در حالی که شما به افراد حاضر در آن محیط در مورد وجود دوربین مداربسته با نصب تابلو و با راه‌های دیگر اطلاع رسانی کرده‌اید، تفاوتی نخواهد داشت که این تصویر برادری با دوربین مداربسته مخفی انجام شود یا دوربین آشکار و با از روبه‌روی مخاطب انجام می‌گردد ویا از زوایایی دیگر.

پس نصب دوربین مداربسته مخفی در یک محیط توسط مالک، مدیر. یا افراد ذیصلاح دیگر، به عنوان مکمل دوربین‌های مداربسته آشکار و یا به تنهایی، همراه با اطلاع رسانی به افراد حاضر در محیط و یا سایر رهگذران، بلامانع بوده و فاقد هر گونه منع قانونی می‌باشد.

7- آیا استفاده از دوربین های جاسوسی جرم است؟

هر گونه نقص حریم شخصی افراد به هر وسیله‌ای، جرم بوده و با توجه به میزان و نحوه‌ی انجام آن می‌تواند برای فرد خاطی مجازات سنگین نقدی و یا حبس به همراه داشته باشد.

8- سخن پایانی:

به طور کلی از تمامی ابزارهایی که تا کنون توسط بشر ساخته شده است می‌توان هم در مسیر درست و چهار چوب قوانین و با اهداف خیرخواهانه استفاده کرد و هم در جهت مخالف و انجام اعمال مجرمانه و سوءاستفاده از این ابزارها که به طبع آن عواقب هر گونه سؤ استفاده از تجهیزات و تخطی از قوانین برعهده فرد خاطی خواهد بود.

 

برخی از نمونه‌های دوربین‌های جاسوسی را می‌توانید در آمازون مشاهده کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *